Planerad styrelse: egenskaper och tillämpning

Exempel på planade brädor

Idag är styrelsen planerad, vars användning i byggnation har hittat den bredaste fördelningen, upptar förmodligen den ledande positionen bland allt timmer. Att vara förvånad över detta faktum är inte värt det. Planerad kartong är det mest högkvalitativa och aktuella timret från allt naturligt trämaterial som presenteras på byggmarknaden. Detta sågade timmer präglas av hög ekologisk renhet, vilket gör det möjligt att dekorera interiörer, samtidigt som det är möjligt att säkra arrangemanget även på barnrum.

Den plana brädan är ett extremt bekvämt material, vars tillämpning är så bred att det inte är lätt att hitta en sfär där den inte används. Det ses ganska ofta som delar av väggarna (inre eller yttre), avslutar taket, medan man bygger staketet. Dessutom används det ofta för att göra olika dekorativa element och jämn möbler.

Sågtimmer från hyvlade brädor

Det bör noteras att detta material har ett mycket framträdande utseende, som kvarstår under en lång tid även under förhållanden som ofta förändrar vädret. Samtidigt är det idealiskt för hushållsarbete att använda en torrbräda, och utomhusbruk är bättre att använda produkter med normal fuktighet.

Planerat virke

Torkad planad styrelse

Först och främst bör det nämnas att det plana torrbrädet används mycket oftare än de plana produkterna med normal fuktighet. Dess användning är möjlig i praktiskt taget alla byggnadsindustri, snickeri och till och med möbelindustrin.

Den vanligaste användningen av hyvlat bräda hittades vid byggandet av golv. Golvmaterialet i detta material är miljövänligt, vilket visar utmärkta styrkor och värmeisoleringsegenskaper. Dessutom är olika inre element konstruerade av det:

  • gitter;
  • panel;
  • överlappning etc.

Den otvivelaktiga fördelen med en torrplankad bräda är dess förmåga att praktiskt taget inte ändra dess parametrar, även om exponering för hög temperatur eller luftfuktighet kan deformeras något. Det är därför de inbyggda elementen från detta material är extremt resistenta mot deformationer, sprickbildning eller ruttning. Alla sådana produkter har ett effektivt utseende, och blir nästan inte tråkiga. Den optimala fuktnivån är ca 10%.

Naturligtvis är materialet med normal fuktighet billigare, men trä av denna kvalitet är föremål för krympning, och produkter från den kan försämras. Därför är det planerade torrplattan nästan oumbärligt material för möbelproduktion (skåp och mjuk). Dessutom är det ofta gjort av:

  • fönster och dörrar;
  • arbours och verandor;
  • trädgårdsmöbler;
  • yachter och element i efterbehandling av fartyg.

Utmärkt användning av brädor

Fördelar med torrt material

Idag har det kantade kantbordet en tjocklek på 2 till 5 cm och en bredd i intervallet 10 till 20 cm. Standardlängden på ett sådant bräda är 6 m. Enligt överenskommelse med kunden kan dock styrelsens dimensioner vara praktiskt taget alla. Alla sådana produkter har två kanter med bearbetad hyvling av två eller flera ytor.

Sådant material kan framställas i flera typer:

  • med jämn yta erhålls genom att hyvla, men ytan är inte helt jämn;
  • med perfekt släta ytor;
  • Impregnerade brädor, i produktionen där det finns behandling med speciella antiseptiska läkemedel.

Planerade brädor

Alla åtgärder som används i produktionsprocessen syftar till att ge de materialkvalitetsegenskaper som är otvivelaktigt. Bland dessa egenskaper: högsta styrka, tillförlitlighet, utmärkt motståndskraft, sprickbildning, motståndskraft mot förfall, brist på ythårighet, utmärkt värme och ljudisolering, miljövänlighet, ett anständigt utseende.

Produktion av en planad torrbräda

Den plana torra brädan produceras vanligen i flera steg, varav den första är att få en konventionell kantbräda genom träbearbetning. De resulterande produkterna måste vara dimensionerade för att uppfylla de etablerade standarderna, enligt vilka materialet väljs för vidare bearbetning.

För framställning av andra etappen behövs särskild utrustning, genom vilken torkplattan torkas till den erforderliga fuktigheten. Denna process kan bestå upp till 10 dagar, beroende på vilken typ av trä som används och dess storlek.

Produktion av brädor

I tredje etappen avlägsnas produkterna, varefter de placeras i torra skyddade lager eller förseglas. I vissa fall tillsätts en annan, ett mellanstadium, under vilket impregnering av produkter med speciella preparat sker.

Välja en hyvlat styrelse

Precis som något annat material är det planade brädan indelat i betyg. När det gäller det här materialet är betyg beroende på närvaron av hartsfickor, knutar och några andra fel som bestämmer möjligheten att använda dem i olika branscher. Till exempel, för skapandet av vackra möbler används vanligtvis radiellt fyllda material med strukturerade årliga ringar. Förresten är sådant material aldrig täckt med färger, det kan bara lackeras eller täckas med vax för att betona texturen. Styrelsen av den första eller andra klassen kan användas för att bygga staket, trappor eller liknande produkter.

Arbor av det hyvlade kretskortet

Man bör komma ihåg att priset på detta material påverkas inte bara av sin klass. Priset kan variera betydligt beroende på vilken träslag som används eller dess fuktighet. Vanligtvis använder produktionen gran, tall eller linden, ek eller lönn är dyrare och mindre vanligt. Behandlade antiseptiska brädor är också något dyrare.

Staket från styrelsen

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

14 − = 7

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: