Inomhusskjutdörrar: hjälp vid valet

Skjutdörrar

I det moderna interiören har utrymmet mellan rummen också blivit ett av elementen i inredningen. Det kan lämnas öppet, vilket praktiseras i så kallade studiolägenheter eller separeras av icke-traditionella dörrdesigner. De flesta hus och lägenheter använder vanliga svängdörrar.

Alternativt är det möjligt att använda vikningsstrukturer eller inredning skjutdörrar, som ibland kallas "door-coupes". Jämfört med konventionella har de båda ett antal fördelar och nackdelar. Dessutom kan glidkonstruktionerna skilja sig på sättet för installation och banans typ. Låt oss titta närmare på alla möjliga alternativ.

Fördelar och nackdelar med skjutdörrar

Invändiga skjutdörrar används aktivt av japanska arkitekter och byggare, eftersom denna typ av konstruktion är en av de nationella egenskaperna hos husets enhet, rotad i århundradets djup. Vilka är fördelarna med skjutdörrar?

 1. Den största fördelen som tillverkare och säljare av sådana strukturer nämner är en rimligare organisation av bostadsutrymme jämfört med svängbara dörrar. I själva verket kan det för små lägenheter med små bild och smala korridorer vara en lösning på problemet.
 2. Futuristiskt utseende. Skjutdörrar passar perfekt in i utformningen av en lägenhet i stil med "techno" eller modernt nu "minimalism", som ligger nära den japanska traditionen;
 3. Glidkonstruktioner är väl lämpade för icke-standardiserade dörröppningar som inte tillåter dig att hämta dörrbladet, eftersom det är bredare eller vice versa, det finns redan bländare;
 4. Sortimentets bredd och olika design, vilket gör att dörrarna kan passa organiskt i alla interiörer.
 5. Lång driftstid;
 6. Ergonomi.

Men tillsammans med fördelar har skjutdörrkonstruktioner ett antal nackdelar:

 1. Dålig ljud- och ljudisolering;
 2. Svag täthet;
 3. Behovet av regelbunden smörjningsmekanism. Annars, när man glider kan dörrarna knäcka, flytta med jerks, ibland sylt.

Om du bestämt dig för att installera bara en sådan typ av dörrstruktur, gå till nästa steg - valet.

 

Skjutdörrar

Vilken typ av glidande struktur att välja, för att inte vara felaktig?

Invändiga skjutdörrar klassificeras enligt antalet canvaser:

 • enkeldörr;
 • Tvådörrars

Och typ av installation:

 • Längs väggen;
 • Inne i väggen

Först av allt, överväga vilken typ av installation. Oavsett hur du vill gömma dörren inuti väggen, om du bor i ett hus eller en lägenhet, men inte är redo för radikal omstrukturering, måste detta alternativ överges. Den kan endast genomföras på byggnadsstadiet och lämnar en speciell nisch i väggen, där skjutdörren så småningom kommer att gå. Därför läggs ledarna i regel längs väggen.

Skjutdörrmekanism
Funktionsprincipen för skjutdörrar

När det gäller antalet dörrblad, här, i regel, också, särskilt inte väljas. Två dukar är lämpliga när öppningens bredd är mycket större än standarden. I det här fallet är dukarna inställda på en guide, och de kan röra sig i olika riktningar och i ett.

Vita skjutdörrar

Välj typ av bilaga

Om de inre skjutdörrarna var av samma typ, skulle det inte vara nödvändigt att pussa över funktionerna i deras konstruktion, installation och drift.

Men det finns skillnader som inte är så uppenbara för lekmannen. De tillåter ett brett fält för manifestationen av individualitet i utformningen av bostaden. Dessa inkluderar:

Typ av bilaga:

 • Guide rullar ligger strax nedanför;
 • Nedan och uppåt.

Lägger guider endast på golvet - den vanligaste typen av fäste för installation av glidkonstruktioner. Som regel är det valt på grund av kostnadsbesparingar, eftersom i detta fall kostar skjutdörrar en och en halv och till och med två gånger billigare.

Det bör dock noteras omedelbart att det med denna typ av installation är att det ofta finns problem med glidmekanismen under drift - det börjar sylt, nätet rör sig med jerks, med knipande eller slipning. Dessutom, om guiderna är bara i botten, rekommenderas det inte att använda tunga tygar, till exempel av massivt massivt trä, eftersom de så småningom kan snedvrida strukturen och leda till störningar i funktionaliteten.

Skjutdörrmekanism

Dörrkonstruktioner med styrrullar både på golvet och på taket är dyrare. Som vi redan har sagt kan prisskillnaden vara en och en halv och till och med två gånger. Men med långsiktig drift löner dessa kostnader.

Denna typ av installation ger pålitlighet, bekvämlighet i bruk, längre livslängd utan att justera mekanismen. Dessutom kan de tåla tyngd av tunga trasor, inklusive massivt trä.

Samtidigt, för installation av skjutdörrar med två styrrullar finns det begränsningar som du bör tänka på i förväg om du bestämmer dig för att installera detta system.

Först och främst är det nödvändigt att följa följande villkor:

 1. Taket och golvet måste vara perfekt nivå;
 2. Golvet och taket måste vara strängt parallella med varandra. Om ett eller annat plan har en vinkel, kommer lutningen, glidstrukturen att hålla sig fast;
 3. Frånvaron av takkonstruktioner, inklusive spänning, upphängning eller dess variation - taket på skenorna.

Om golvet eller taket i huset eller lägenheten har en sluttning, men du vill ändå installera inredda skjutdörrar på de två guiderna - topp och botten, ta hand om att planera planeringarna, till exempel, göra en golvplatta. Att justera taket utan hjälp av upphängda strukturer är svårare och dyrare, men det är också möjligt att göra det.

 

Skjutdörrblad

Vilket dörrblad föredrar du?

Som i fallet med konventionella gungor, köp inredning skjutdörrar du väljer typ av duk. Det kan vara:

 • Massivt trä;
 • Glas eller spegel;
 • Spånskiva, fiberboard;
 • Kombinerat tyg: Spånskiva med glas eller spegelinsats.

När det gäller dörrarna från massivt trä är de säkert starka, pålitliga, hållbara. Vi nämnde redan nackdelarna med ett sådant val - först och främst är de mycket dyrare än vanliga, speciellt om vi pratar om sällsynta trädslag.

Dessutom kan de monteras endast på två skenor, topp och botten, annars på grund av tyngdens tyngd, kommer designen att varpa över tiden.

Skjutdörrar på lila bakgrund
Kombinerade skjutdörrar

Glidande innerdörrar av glas eller speglar med kantning från aluminium är mycket eleganta, snygga och passar perfekt i "techno-stil". Nackdelarna är återigen den stora vikten av strukturen, för vilken det är bättre att montera den på två guider och en hög kostnad (även om den är lägre än trämassivet).

Skjutdörrar med blommor
Glasskjutdörrar

Kläder från träskärpa eller träfiberplattor är överkomliga, har en liten vikt, så att du kan spara på monteringen av konstruktionen genom att montera endast de nedre styrningarna. Nackdelarna inkluderar en blygsam design, som endast skiljer sig på grund av färgen och strukturen hos den laminerade filmen i det övre skiktet.

Wenge färgskjutdörrar
Skyddsdörr med montering på en skena

Kombinerade dörrblad, som består av spånskiva och glas- eller spegelinsatser, är den absoluta ledaren i försäljningen. De uppfyller de flesta av kraven hos den genomsnittliga konsumenten, eftersom de är prisvärda, praktiska att använda. har en liten vikt, och därför är det möjligt att montera endast en guide.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

50 + = 58

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: