Hoe verwijder je een onaangename geur uit de conditioner?

Onaangename geur van de conditioner

Uit de praktijk blijkt dat veel eigenaren van gesplitste systemen zo'n probleem hebben als een onaangename geur van de airconditioner, die enige tijd na de aankoop optreedt. Dit ontmoedigt op zijn beurt elk gebruik van het apparaat. Wat is de reden voor het verschijnen van een onaangename geur tijdens de werking?

Wat veroorzaakt geuren?

Velen vragen zich af waarom, wanneer je de airconditioner inschakelt, er een onaangename geur is? En ongeacht wanneer het split-systeem werd gekocht (enkele weken geleden, maanden of jaren), kan het onaangename "smaken" produceren. De redenen kunnen verschillende zijn:

 1. In het apparaat zit een congestie van pathogene bacteriën en schimmels, die zich kunnen ontwikkelen in condensaat, weggevoerd naar de straat. Dit kan een onaangename geur veroorzaken, die kan worden geholpen door een sifon te installeren.
 2. De ophoping van geuren in een appartement of huis dat onder bepaalde omstandigheden aan het klimaatapparaat trekt, bijvoorbeeld wanneer het wordt verwarmd. Dus als er een onaangename geur in de kamer is, geeft het apparaat het ook uit. Daarom is het noodzakelijk om de geur te controleren, dagelijks om uw huis te ventileren. Ook moet worden opgemerkt dat nieuwe meubels, plastic, synthetische stoffen, enz. kan ook een specifieke geur produceren.
 3. Langdurig niet-gebruik van het split-systeem. Allemaal omdat gedurende deze tijd het water in de sifon al is opgedroogd, wat een onaangename geur geeft wanneer de airconditioner wordt ingeschakeld. Vervolgens moet worden gewacht tot het gewenste volume water in de condensor is opgevangen. Als de geur je nog steeds stoort, kun je het beste contact opnemen met een specialist. Omdat het apparaat vocht uit de kamer absorbeert en het zelf doorgaat, is het een gunstige omgeving voor de reproductie van verschillende micro-organismen en schimmels. Bovendien kan het appartement vocht detecteren, en dit is niet de beste manier om de gezondheid van een persoon te beïnvloeden. De specialist reinigt de binnenkant van uw airconditioner en behandelt de verdamper met de stoomgenerator. Aanbevolen wordt om deze procedure eenmaal per jaar uit te voeren, ongeacht of u een onaangename geur voelt of niet.
 4. Verstopte afvoer door langdurig niet-gebruik van de airconditioner in de winter. Gedurende deze tijd kan hij rotten, wat pathogene bacteriën veroorzaakt. U voelt meteen na de eerste inschakeling een onaangename geur. Dan moet u de binnenunit reinigen en desinfecteren.
Air conditioning unit
Air conditioning unit

Bovendien kan de oorzaak van een onaangename geur in de kamer verstopte filters van het gesplitste systeem zijn. Hoe vaak het nodig is om ze te vervangen, wordt aangegeven in de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Hoe beïnvloedt stof de vorming van een onaangename geur?

De meest onaangename geur komt van de airconditioner in het pand, vervuild en stoffig, met een zwak ventilatiesysteem en een paar natte reinigingen, dus het antwoord op de vraag waarom dit gebeurt, is overduidelijk. Waar veel tapijten en gestoffeerde meubels zijn, laat de luchtcirculatie te wensen over. Een conditioner loopt door de lucht van de kamer, terwijl deze deze niet van de straat opneemt. De oplossing van dit probleem ligt ook aan de oppervlakte - het is noodzakelijk om regelmatig nat te reinigen, om de kwaliteit van de luchtuitwisseling te verbeteren.

Als gevolg van dergelijk stof, heeft het eerste wat de warmtewisselaar van de binnenunit lijdt, evenals de turbine van de ventilator, aangezien deze is bedekt met een laag stof. Daarna wordt het bedekt met water, waardoor een broeinest van bacteriën en schimmels ontstaat. Vandaar de onaangename muffe geur.

Opgemerkt moet worden dat het apparaat na een tijdje soortgelijke geuren zal afgeven, die aanwezig zijn in de kamer, vooral als er rokers in het huis zijn. Tabaksrook zal stinken en split-systeem. Bovendien zal de constante geur uit de keuken het apparaat ook laten passeren en terugbrengen naar de kamer. Het is waar dat mensen die erin wonen waarschijnlijk niet in staat zullen zijn om ze op te merken.

Regelmatige natte reiniging moet worden uitgevoerd om de kwaliteit van de luchtuitwisseling te verbeteren
Regelmatige natte reiniging moet worden uitgevoerd om de kwaliteit van de luchtuitwisseling te verbeteren

Welke maatregelen helpen een onaangename geur verwijderen?

Aandacht alstublieft! Om de airconditioner te reinigen, moet u het volgende doen: was de mal en andere soorten modderafzettingen, desinfecteer de onderdelen en droog ze goed af.

U kunt het zelf doen of met de hulp van specialisten. In het geval dat de geur nauwelijks waarneembaar is, kunt u deze verwijderen zonder het gesplitste systeem te demonteren. Hoewel verwacht mag worden dat dergelijke maatregelen geen blijvend effect zullen hebben.

Dus, het eerste ding, zoals hierboven vermeld, is om de mal te wassen. Het werk is eenvoudig, dus je kunt het zelf doen, ga gewoon naar de instructies en leer hoe je de filters moet schoonmaken. Maar als u niet volledig vertrouwd bent met sanitair, is het beter om contact op te nemen met een specialist die alles zelf volgens de regels zal doen en u van de haatdragende geur zal redden.

Na het uitschakelen van de ventilator moet deze zorgvuldig worden gedroogd. Dit kan worden gedaan dankzij de functie die de deactivering uitstelt, die beschikbaar is in moderne airconditioners, of doe het zelf, door de "ventilatie" -modus gedurende 5-10 minuten in te schakelen. Met deze functie kunt u de verdamper drogen en verschillende geuren verwijderen.

En ten slotte is het noodzakelijk om de airconditionerdelen met speciale middelen te desinfecteren. In de regel vindt het sproeien van het middel plaats nabij de plaats van waaruit het apparaat lucht verzamelt voor koeling. Samen met de lucht dringt de spray van de oplossing in het drainagesysteem en heeft het een schadelijk effect op schimmels en bacteriën. Wanneer stilstaand water onbeduidend is, wordt de onaangename geur gemakkelijk geëlimineerd.

Als u niet volledig thuis bent in sanitair, is het beter om contact op te nemen met een specialist
Als u niet volledig thuis bent in sanitair, is het beter om contact op te nemen met een specialist

Typen filters en hun dekking

Fabrikanten produceren nu veel modellen die het uiterlijk van ziekteverwekkende bacteriën verminderen of ze alleen verwijderen en met onaangename geuren vechten. Er zijn een aantal filters geïnstalleerd in airconditioners:

 1. Een fotokatalytisch filter is geïnstalleerd in elk apparaat en is in staat om alle geuren van organische oorsprong te absorberen. Het bevat niet de bronnen van vervuiling uit de lucht, maar elimineert ze onmiddellijk.
 2. Het catechin-filter is ontwikkeld met behulp van een speciale technologie, gebaseerd op het gebruik van theebladeren, die desinfecterende eigenschappen bezitten vanwege de catechine die erin zit. Het is een natuurlijk antisepticum. Met dit filter kunnen mensen niet bang zijn voor hun gezondheid, omdat het apparaat is getest, waarbij werd vastgesteld dat 98% van de virussen die er doorheen kwamen geen enkele bedreiging vormen voor het lichaam. Het ding is dat virussen door hun doornen aan een gezonde cel worden gehecht en de catechine omhult ze, waardoor ze voorkomen dat ze gezonde cellen infecteren.
 3. Wasabi-filter kan bacteriën vernietigen als gevolg van stoffen die zijn afgeleid van Japanse mierikswortel wasabi.
 4. Plasma-ionisator is gemaakt van metalen platen, waartussen een hoog voltage van 2000V passeert.Wanneer bacteriën tussen de platen komen, worden ze onmiddellijk vernietigd en grote deeltjes stof worden geëlektrificeerd en bezinken op platen. Dit soort filters is een van de meest effectieve en hoeft niet te worden vervangen, in tegenstelling tot de andere.

Het is niet nodig om het filter onmiddellijk te vervangen als u een onaangename geur ruikt wanneer de airconditioner werkt, omdat de oorzaak van het optreden volledig in een ander kan worden behandeld. Als u zelf niet weet wat de oorzaak is, is het beter om contact op te nemen met een specialist die een volledige desinfectie naar behoren uitvoert en, indien nodig, het filter vervangt.

Hoe kan ik zelf filters reinigen?

Iedereen kan het filter wissen, omdat deze procedure niet ingewikkeld is. Het volstaat om de instructies te volgen, maar als een dergelijke mogelijkheid niet bestaat, moet u het volgende actieplan volgen:

 1. Het eerste wat u moet doen, is de bovenklep van de binnenunit openen.
 2. Verwijder het luchtfilter.
 3. Verwijder het met een stofzuiger met een kleine hoeveelheid stof.
 4. Wanneer je vuil in een korst verandert die niet weggaat, verwijder het dan onder de stroom water zonder overmatige wrijving en gebruik van huishoudelijke chemicaliën.
 5. Droog het filter goed.
 6. Schakel het klimaatapparaat in de ventilatormodus in en spuit het ontsmettingsmiddel in de buurt van het aanzuiggebied.
 7. Ga door de blinds met een vochtige doek.
 8. Monteer het split-systeem.

Belangrijk! Als u de filters niet reinigt, kan dit onaangename gevolgen hebben.

De airconditioner zal de kamer niet koelen als het filter vuil is
De airconditioner zal de kamer niet koelen als het filter vuil is

De airconditioner, wanneer het filter vuil is, zal de kamer niet goed koelen, de werking van het koelsysteem zal worden verstoord, de drainage en filters zullen worden verontreinigd met een grote hoeveelheid stof, wat het moeilijker maakt om het apparaat te reinigen.

Belangrijk! Een dergelijke omgeving is zeer gunstig voor de reproductie van schimmels en schadelijke micro-organismen, resulterend in een onaangename geur van de airconditioner.

Daarom is het noodzakelijk om het apparaat op tijd schoon te maken, om uw gezondheid niet in gevaar te brengen.

Opgemerkt moet worden dat bij het gebruik van wegwerpfilters tegen onaangename geuren en bacteriën, ze niet kunnen worden gewassen, maar moeten worden vervangen in verhouding tot de vervuiling.

Reiniging van de warmtewisselaar en buitenunit

Om de warmtewisselaar van de airconditioner te reinigen, is de stofzuiger perfect. Als de ophoping van stof en vuil echter te groot is, kan er zonder een speciale stoomreiniger geen sprake van zijn. Onafhankelijk zijn dergelijke manipulaties niet de moeite waard, omdat er een risico bestaat op beschadiging van interne onderdelen. In de regel bevindt de locatie van de warmtewisselaar zich direct onder het deksel of achter het luchtzuiveringsfilter.

Om de airconditioner schoon te maken, draait u het beschermende rooster van het apparaat los
Om de airconditioner schoon te maken, draait u het beschermende rooster van het apparaat los

Wat het externe blok betreft, is de situatie hier heel anders en zelfs gecompliceerder. Maar tegelijkertijd is het alleen nodig om het eenmaal per jaar schoon te maken, wat de taak enorm vereenvoudigt. Als de airconditioner niet te hoog is geïnstalleerd, kunt u deze zelf schoonmaken, zonder de medewerking van specialisten. Om dit te doen, moet u het beschermende rooster van het apparaat losdraaien, het stofzuigen en de binnenunit en monteer de airconditioner.

Als u zich op hoge verdiepingen bevindt, kunt u dit beter niet doen, maar een meester bellen. Stel jezelf niet bloot aan gevaar.

Bovendien is gekwalificeerde hulp geschikt als het systeem niet meer normaal functioneert, u hebt bijvoorbeeld externe geluiden, waterlekkage of andere storingen ontdekt.

Als u de airconditioner op tijd schoonmaakt, kunt u veel problemen voorkomen. En om uw budget te sparen, kunt u het doen zonder de hulp van specialisten, maar alleen als u de aanbevelingen opvolgt of strikt volgens de instructies handelt.

Ongeveer eenmaal per maand moet het desinfectiemiddel in het interieur van de airconditioner worden gespoten
Ongeveer eenmaal per maand moet het desinfectiemiddel in het interieur van de airconditioner worden gespoten

Preventieve maatregelen tegen onaangename geuren

Om te voorkomen dat de onaangename geur tijdens het gebruik en na het uitschakelen van de airconditioner wordt verstoord, moeten er preventieve maatregelen worden genomen, die als volgt zijn:

 1. Reinig de filters 1 keer in 2 weken en neem ook eens per jaar contact op met het servicecentrum voor het schoonmaken van de airconditioner.
 2. Reinig het afvoersysteem, dat verstopt kan raken als gevolg van de ongeletterde installatie van de airconditioner, wat leidt tot ophoping van water op de pallet van het apparaat, waar de bacteriën zich vermenigvuldigen. Als u stilstaand water vindt, zoek dan naar de redenen voor het uiterlijk. Als alles in orde is, maar de geur je blijft storen, probeer dan chloorhexidine te gebruiken, dat perfect tegen dit probleem vecht, omdat het een antiseptisch medicijn is.
 3. Ongeveer eenmaal per maand moet het desinfectiemiddel na het verwijderen van de filters in het inwendige van de airconditioner worden gespoten. Bij het uitvoeren van deze manipulaties moet het apparaat zijn uitgeschakeld. Het klimaatapparaat moet pas na 20 minuten worden ingeschakeld en is het beste in de modus voor vochtverwijdering.
 4. Veeg de bewegende bladen van de conditioner af met een vochtige doek, bij voorkeur van microvezel, verwijder alle verontreinigingen die een onaangename geur veroorzaken. Het is belangrijk om ze niet te beschadigen, maar om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken, kunt u een lange spaak gebruiken. Reinig de airconditioner na het reinigen zorgvuldig.
Om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken, kunt u een lange spaak gebruiken
Om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken, kunt u een lange spaak gebruiken

Dus, zodat u de onaangename geur tijdens en na de airconditioner niet hindert, is het belangrijk om het op tijd schoon te maken, waardoor het niet meer kan verschijnen. Met de juiste zorg voor het klimaatapparaat, let je niet alleen op de conditie, maar ook op je gezondheid.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

98 − = 95

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: