Munuaiskiviä: syyt, oireet ja hoito

21 October 2017

© Jupiter Images / iStockphoto

Tietoja munuaiskivet

munuaiskivet muodostavat munuaisissa ja virtsateissä.

Munuaiskivet voidaan riippuen koostumus erilaisia ​​kivi jaettu:

Onko ja mitä oireita riippuu Koko ja sijainti munuaisten kivet. Pieni munuaiskivet voida huomaamaton vaeltavat rakkoon virtsaputken kautta ja saada ulkopuolella virtsata.

Kuitenkin suurempia munuaiskiviä voi koskettaa seinää virtsajohdin ja juuttua jopa sitä. tämä voi vakavia kouristelua tai työtä kaltainen, pistävää kipua (Ns. Ureteric koliikki) aiheuttavat. Ne alkavat yleensä kylkeen ja säteillä alavatsan pitkin virtsanjohdin.

Syvällä munuaiskiviä voi jopa sukuelimiin liipaisin (kivespussin tai häpyhuulten) säteilevän kipu. Vaikka kivi liikkuu hitaasti läpi virtsateiden, matkustaa hänen kanssaan usein kipua.

Jos munuaiskivet rikkoo virtsanjohtimen seinämä, se voi myös verenvuoto tulla. Jos kivi rakkoon ja virtsaputkeen kautta, on usein niin paljon verta virtsassa, jotka voidaan nähdä paljain silmin (niin kutsuttu. brutto hematuria).

Ylitä tiettyjä aineita virtsaan tietyn pitoisuuden, ne ovat kiinteitä kiteitä. Jos kertyy ajan mittaan onionskin kaltainen yhä uusia kerroksia kiteet, jotka on muodostettu munuaiskivet. Aineista, jotka muodostavat munuaiskiviä voi muodostua muun muassa:

Kun ihminen saa syöminen ja juominen liian vähän nestettä, hänen munuaiset voi tuottaa vain vähän virtsaa. Vesipitoisuus virtsan vähenee ja pitoisuus tiettyjen aineiden virtsaan kasvaa. Myös, menetys nesteen läpi hiki (esim kuumaa ilmaa), tai ripuli (vetinen uloste) lisää riskiä munuaiskivien.

Jos syöt paljon suolaa, saa enemmän kalsiumia ja vähemmän sitraatti virtsassa. Näin ollen, korottaa jotakin ruokavaliolla riski kalsiumia sisältäviä munuaiskiviä. Tämä voi esiintyä luonnostaan, kun liikaa kalsiumia runsaasti elintarvikkeita kuluttaa. Näitä ovat maito, juusto ja muut maitotuotteet.

pysyvästi että proteiinipitoiset ruoka (Paljon lihaa ja makkarat, varsinkin urut liha) johtaa ylitarjontaan tiettyjen aineiden veressä (tunnetaan. Puriinit) joka runko hajoaa virtsahapon ja siten erittyy virtsaan. Nousu virtsahapon eritys virtsaan yli tietyn arvon, virtsahapon kivet voivat muodostaa.

Korkea kalsiumin ja fosfaatin veren yhdellä lisäkilpirauhasen (hyperparatyreoosi) voidaan jäljittää joskus.

Ylimäärä oksaalihappoa on joskus johtaa ensisijaisen hyperoksalurian, synnynnäinen entsyymin. Oksaalihappo pitoisuus virtsassa voidaan lisätä ulcerosa (krooninen paksusuolitulehdus) tai Crohnin tauti myös siksi, tulehduksellinen suolistosairaus, kuten koliitti. Sitten lääkärit puhuvat toissijainen oksalaattipitoisuus.

korkea pitoisuus virtsahapon virtsassa riippuu joskus diabetes. Miksi, ei ole vielä ymmärretty.

Ihmiset, jotka liikkuvat vähän, usein suurentunut munuaiskivien. yksi on noin johtuu vakavasta sairaudesta pitkään vuodepotilaille keho ei vain rakentaa lihaksia, vaan myös kalsium mistä luista. Tämän seurauksena pitoisuus kalsiumin virtsassa kasvaa ja voi muodostaa munuaiskivet.

Jos potilas Työhön, kuten kipu kyljissä valittaa, lääkäri vetää munuaiskivien mahdollisena syynä. Jotta diagnoosin, hän munuaiset mutta täytyy katsoa ensin. Tästä hän voi olla ultraääni tehdä. Jos tulokset eivät ole ratkaisevia, se voi myös TT tehdä munuaisen.

Lisäksi, lääkäri tutkii virtsa potilaan. Hän voi esimerkiksi löytää onko potilaalla infektio tai onko sen kalsium- tai virtsahapon tasot ovat koholla.

Pieni munuaiskivet, jonka halkaisija on 5 millimetriä Potilaat avioero yleensä kuukauden kuluessa oman. Hoito ei tällöin ole välttämätön. Kuitenkin joskus se aiheuttaa kipua, kun munuaisten kivi liikkuu virtsajohdin (tunnetaan. Akuutti Harnleiterkolik). Tällöin lääkäri voi Tulehdus- Kaltaisilla kipulääkkeillä diklofenaakki määrätä.

Jos kivet yli senttimetriä kooltaan ovat tai aiheuttaa vakavia oireita, heidän pitäisi poistettu olla. Suositeltavaa, että on erityisen totta, jos:

Vain virtsahapon kivet voi joskus käyttää huumeita liueta. Potilaan tulee sitten juoda runsaasti nesteitä auttaa munuaiset tuottaa enemmän virtsaa, jossa virtsahapon voi liueta.

Muunlaiset munuaiskivien voi poistaa itse lääke. Poistaa niitä, lääkäri voi joko tuhota tai poistaa kirurgisesti.

Murskata munuaiskivet, no leikkausta tarvita. Lääkäri voi munuaiskivien käyttämällä ns kehonulkoinen lithotripsy (ESWL) murskata ulkopuolelta. Tästä hän käyttää luotaimen iho, joka lähettää ääniaallot ihon läpi munuaisissa. Ääniaallot rikkoa munuaiskiviä pieniksi paloiksi. Nämä erottavat munuainen sitten tietysti virtsan ulos.

Raskauden aikana tai hoitamaton virtsatieinfektio, tämä hoito ei saa käyttää.

munuaiskivet , joiden halkaisija on 2 cm tai enemmän Ei riitä paineaalto hoito. Fragmentit Tuloksena olivat edelleen liian suuri erittyy munuaisten kautta.

Suuri munuaiskivet on poistettava enimmäkseen. Kuitenkin avoin leikkaus harvoin käytetään nykyään. Yleensä lääkärit käyttävät seuraavia endoskooppinen menettelyt:

Pääsääntöisesti on järkevää, suurempien munuaiskiviä, joka ei erota kehon itse antaa poistamiseksi. Tämä on erittäin tarpeellinen, jos kivet Sulje virtsateiden. Koska sitten on vaara, että bakteerit muuttaa aiheuttavat ja infektiot virtsateiden ja munuaiset.

kehittänyt yli puolella potilaista toistuva Munuaiskiviä. Erityistoimenpiteitä, voi kuitenkin usein estää.

Munuaiskiviä muodostuvat, kun virtsa sisältää niin suuria määriä tiettyjä aineita, jotka eivät liukene. Juomalla paljon (vähintään 2,5 litraa makeuttamaton nestemäinen päivässä), voit laimentaa virtsaa ja siten vähentää munuaiskivien riskiä.

Virvoitusjuomat kuten cola, ei kuitenkaan suositella, koska ne sisältävät fosforihappoa (yleensä kutsutaan lisäaineena E338). Lääkärit epäillä, että fosforihappo edistää munuaiskivien muodostumisen.

Lisäksi voidaan estää yksittäisten tuotteiden tyypit munuaiskiviä. Kuten jotkut kiven muodostavien aineita löytyy erilaisissa ruuissa, on mahdollista, niiden pitoisuus virtsassa yli säännelty ruoka alempi:


Комментарии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + = 17