Waarom moet ik niezen plotseling als ik kijk naar de zon?

21 October 2017

© Jupiter Images / iStockphoto

"Waarom moet ik niezen plotseling als ik kijk naar de zon?"

Ratchet beneden deur en snel de eerste stralen van het gezicht: Nou, als de dag begint zo. Maar de vreugde van de warme en geruststellend gevoel geeft soms manier om een ​​vreemde jeuk in de neus. Het tintelt en steek ten slotte schiet de lucht explosief door de mond en neus. En dit alles zonder koude, allergie of irritatie van het neusslijmvlies. Wat zit er achter het wanneer iemands ogen in helder licht onvrijwillig kan niezen?

Als u deze situatie weet, bent u één van de wijken van de mensheid, die reageert op plotselinge helderheid met een krachtige niezen. De overige 75 procent vindt het leuk om soms te kijken, net als de anderen laat de lucht uit het zicht van de zon. Vooral veranderende lichtomstandigheden gunst deze vorm van reflex niezen, die ook licht Nies reflex heet, zon niezen, Achoo syndroom of photic niezen reflex. Heeft het oog gewend aan de helderheid, niezen stops - tot dan niest een ongeveer twee tot drie keer.

Maar wat gebeurt er in deze reflex? Helaas is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag - Onderzoekers zijn nog op zoek naar de oplossing. Een vermoeden dat elektrische processen leiden tot de zon niezen: Het licht wekt een bepaalde zenuw, die ook betrokken is bij het niezen reflex (het zogenaamde Drillings- of nervus trigeminus.). Familie studies aangetoond dat de eerste bewijs dat het licht-Nies reflex wordt geërfd; De genetische bewijs wordt nog gezocht. Of de zon niezen een doel heeft, blijft het twijfelachtig - tot nu toe hebben wetenschappers nog niet gevonden een sluitende verklaring hoe het voordelig zou kunnen zijn.

maar dat voor de sneezes in sommige momenten heel gevaarlijk kan zijn, ligt voor de hand: Een plotselinge nies brengt een acrobaat, evenals een piloot of racer in een gevaarlijke situatie. zelfs de "normaal" Auto bestuurder driving uit een tunnel in de felle daglicht kan een onaangename verrassing te krijgen als het gaat over de reflex. Tot nu toe zijn er geen manieren om de reflex onderdrukken - als u niet verder te storen, kunt u genieten van de zon veilig kan voortzetten met een sterke "Sneezy" toegejuicht.


Комментарии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − 39 =