Stuitje pijn (Coccydynie) – oorzaken, symptomen, behandeling

21 October 2017

© Jupiterimages / Wavebreak Media

Stuitje pijn: Illustratie van de onderrug © afbeelding LifeArt / 2001 / Lippncott Williams & Wilkins alle rechten rese

Zoals stuitbeen wordt het laagste gebied van de wervelkolom. Het bestaat uit 3-5 verschraalde wervels die met elkaar zijn versmolten.

Stuitje pijn (Coccydynie) kan verschillende oorzaken hebben. Waarom de pijn optreedt, kan niet met zekerheid vast te stellen in elk geval.

Mogelijke triggers voor stuitbeen pijn chronische microtrauma. Dit verwijst naar kleine delen letsels opgelopen over een langere periode. Dergelijke micro-trauma kan vormen (bijvoorbeeld een zittend), bijvoorbeeld onder mechanische belasting zoals langdurig zitten, met name hardere materialen (Bijv harde ontlasting, harde fietszadel).

Maar zelfs langdurig zitten op zachtere materialen (Bijv sofa) kan leiden tot stuitbeen pijn bij sommige mensen. In het Engels heeft het Coccydynie dus ook de informele bijnaam "televisie bottom"Wat zoveel "TV ass" betekent.

Andere mogelijke oorzaken voor stuitbeen pijn zijn:

De telefoon kan ook psychosomatisch leiden tot stuitbeen pijn. Dat wil zeggen, psychische problemen of psychische aandoeningen manifesteren zich van de betrokkenen kon de vorm van stuitje pijn te nemen partij.

Stuitje pijn (Coccydynie) zich te uiten door middel van trekken, steken en branden pijn in het traject van stuitbeen. De symptomen mag niet worden beperkt tot het stuitbeen gebied, maar kan ook uitstralen naar de anale en lendenen en de heup.

Vaak treden stuitbeen pijn bij zitten of bij het opstaan ​​vanuit een zittende positie. Voor een deel, ze maken de stoelen zelfs onmogelijk. In sommige gevallen is het gevolg van de Coccydynie pijn ook tijdens de ontlasting en tijdens geslachtsgemeenschap.

Stuitje pijn duren meestal enkele dagen tot enkele weken, maar ze kunnen ook chronisch zijn.

Met het oog op een diagnose bij stuitje pijn (Coccydynie) te maken, vraagt ​​de arts de betrokkene eerste wat dichter bij de klachten en vervolgens onderzocht hem fysiek. Is een coccygody- voor, druk lost het topje van de stuit of de overgang van het stuitbeen en heiligbeen meestal gemaakt van een pijnlijke reactie.

Om uit te sluiten andere mogelijke oorzaken van het stuitbeen pijn, een echo van het bekken, een computertomografie (CT) en magnetische resonantie imaging (MRI) kan nuttig zijn. Er een vermoeden van een ontsteking of een tumor de arts maakt gebruik van deze imaging studies contrastmiddel het lichaam getroffen gebied nader vertegenwoordigen. In een X-ray onderzoek kan geen afwijkingen worden waargenomen in de meeste getroffen.

In stuitje pijn (Coccydynie) therapie in het bijzonder om de pijn te verlichten. Zulke maatregelen omvatten bijvoorbeeld:

Alles wijst erop dat het stuitbeen pijn psychosomatisch hebben, leent zich voor psychotherapie als een verdere ontwikkeling.

In stuitbeen pijn (coccygody-) van de curve is individueel verschillend. Het hangt vooral af van de vraag of de oorzaak kan worden geïdentificeerd. De meeste nemen stuitbeen pijn een paar dagen tot enkele weken op. De symptomen kunnen spontaan optreden. Vaak vormen ze terug op zichzelf. Maar ze kunnen ook chronisch zijn en blijven maanden tot jaren. Neemt de Coccydynie een chronisch verloop, de behandeling is moeilijker.

Duitse Schmerzliga Hier kunt u informatie krijgen over de pijn, adressen van zelfhulpgroepen en contacten met relevante artsen. De Schmerzliga is de overkoepelende organisatie voor meer dan 100 zelfhulpgroepen.


Комментарии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =